icinga Interview questions and Answer

Posted by

  1. What can Icinga monitor?
    • User interfaces
    • Network services
    • Host resources
    • Server components
    • Answer: Network services, Host resources, Server components
  2. Which are features of Icinga 2?
    • Configuration in DSL
    • REST API
    • Distributed monitoring
    • Automated installation
    • Answer: Configuration in DSL, REST API, Distributed monitoring
  3. What types of notifications can Icinga send?
    • Email
    • SMS
    • Custom scripts
    • Direct database update
    • Answer: Email, SMS, Custom scripts
  4. Which web interfaces are available for Icinga?
    • Icinga Web 2
    • Nagios UI
    • Classic UI
    • Kibana
    • Answer: Icinga Web 2, Classic UI
  5. What can be done with Icinga’s REST API?
    • Retrieve monitoring objects
    • Modify object attributes
    • Perform actions
    • Install plugins
    • Answer: Retrieve monitoring objects, Modify object attributes, Perform actions
  6. Which operating systems can Icinga monitor?
    • Windows
    • Linux
    • MacOS
    • Android
    • Answer: Windows, Linux, MacOS
  7. Which databases can Icinga use for backend storage?
    • MySQL
    • PostgreSQL
    • MariaDB
    • Microsoft Access
    • Answer: MySQL, PostgreSQL, MariaDB
  8. What types of checks does Icinga support?
    • Active checks
    • Passive checks
    • Internal checks
    • External APIs
    • Answer: Active checks, Passive checks
  9. Which programming languages can be used to write custom plugins for Icinga?
    • Python
    • Perl
    • Bash
    • Java
    • Answer: Python, Perl, Bash
  10. What are the primary components of Icinga 2 architecture?
    • Core
    • Web interface
    • Database
    • Agent
    • Answer: Core, Web interface, Database
  11. What functionality does Icinga Director provide?
    • Configuration management
    • Automation support
    • Deployment facilitation
    • Log analysis
    • Answer: Configuration management, Automation support, Deployment facilitation
  12. Which protocols can Icinga use to perform checks?
    • HTTP
    • SNMP
    • ICMP
    • FTP
    • Answer: HTTP, SNMP, ICMP
  13. Which Icinga module allows for graphing performance data?
    • Graphite
    • Grafana
    • Elasticsearch
    • Splunk
    • Answer: Graphite, Grafana
  14. What are the benefits of using Icinga in a distributed setup?
    • Scalability
    • Redundancy
    • Load balancing
    • Single point of failure
    • Answer: Scalability, Redundancy, Load balancing
  15. Which features make Icinga highly configurable?
    • Templates
    • Apply rules
    • Import definitions
    • Static configuration files
    • Answer: Templates, Apply rules, Import definitions
  16. What types of reports can Icinga generate?
    • Availability reports
    • SLA reports
    • Performance reports
    • Financial reports
    • Answer: Availability reports, SLA reports, Performance reports
  17. What methods can be used to extend Icinga’s functionality?
    • Plugins
    • Modules
    • API integrations
    • Kernel patches
    • Answer: Plugins, Modules, API integrations
  18. Which are the main elements of Icinga’s security model?
    • Role-based access control
    • SSL/TLS encryption
    • API authentication
    • Two-factor authentication
    • Answer: Role-based access control, SSL/TLS encryption, API authentication
  19. What are the installation options for Icinga?
    • From source
    • Using package managers
    • Docker container
    • Windows installer
    • Answer: From source, Using package managers, Docker container
  20. Which are components of an Icinga service check command?
    • Command name
    • Arguments
    • Timeout settings
    • User permissions
    • Answer: Command name, Arguments, Timeout settings
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x