Slide 1
Most trusted JOB oriented professional program
DevOps Certified Professional (DCP)

Take your first step into the world of DevOps with this course, which will help you to learn about the methodologies and tools used to develop, deploy, and operate high-quality software.

Slide 2
DevOps to DevSecOps – Learn the evolution
DevSecOps Certified Professional (DSOCP)

Learn to automate security into a fast-paced DevOps environment using various open-source tools and scripts.

Slide 2
Get certified in the new tech skill to rule the industry
Site Reliability Engineering (SRE) Certified Professional

A method of measuring and achieving reliability through engineering and operations work – developed by Google to manage services.

Slide 2
Master the art of DevOps
Master in DevOps Engineering (MDE)

Get enrolled for the most advanced and only course in the WORLD which can make you an expert and proficient Architect in DevOps, DevSecOps and Site Reliability Engineering (SRE) principles together.

Slide 2
Gain expertise and certified yourself
Azure DevOps Solutions Expert

Learn about the DevOps services available on Azure and how you can use them to make your workflow more efficient.

Slide 3
Learn and get certified
AWS Certified DevOps Professional

Learn about the DevOps services offered by AWS and how you can use them to make your workflow more efficient.

previous arrow
next arrow

Top 50 Puppet interview questions and answers

Spread the Knowledge
Puppet interview questions and answers

1) Why is the puppet important?

Ans: Puppet develops and increases the social, emotional and communication skills of the children.

2) What are the works and uses of puppets?

Ans: Puppet defines the software and configuration your system requires and has the ability to maintain an initial setup. Puppet is a powerful configuration management tool to help system administrators and DevOps to work smart, fast, automate the configuration, provisioning, and management of a server.

3) Why is a puppet used by an organization?

Ans: Puppet is used to fulfill cloud infrastructure needs, data centers and to maintain the growth of phenomenal. It is very flexible to configure with the right machine. Puppet helps an organization to imagine all machine properties and infrastructure.

4) What are the functions of Puppet?

Ans:

Ruby is the base development language of puppet and supports two types of functions are Statements and Rvalue.

There are three types of Inbuilt functions

File function
Include function
Defined function

5) What are Reductive labs?

Ans:

Puppet labs are to target the reAns: framing of the automation problem of the server.

6) How is puppet useful for developers?

Ans: Puppet is a reliable, fast, easy, and automated infrastructure to add more servers and the new version of the software in a single click. You can fully focus on productive work because it is free from repetitive tasks.

7) What is the language of the puppet?

Ans: Puppet has its language known as eponymous puppet available in open and commercial versions. It uses a declarative, modelAns: based approach for IT automation to define infrastructure as code and configuration with programs.

8) Does puppet have its programming language, why?

Ans: Yes, because it is very easy and clear to understand quick by developers

9) What puppet will teach you?

Ans: Puppet will teach you how to write the code to configure an automated server, to use preAns: build and create modules, how to use resources, facts, nodes, classes and manifests, etc.

10) What are the effects of puppet on children?

Ans: There are many surprising and amazing effects of puppets such as it encourages and improves the imagination, creativity, motorcycle and emotional health of the children to express inner feelings. The main thing is that you can communicate and give a valuable message to your children funnily and unusually and also to get rid of your child from the shyness of reading, pronouncing and speaking loud in front of everybody.

11) How to install a puppet master?

Ans: First update your system and install the puppet labsAns: release repository into Ubuntu. Always install the latest and updated version of the puppet “puppetmasterAns: passenger” package.

12) What is configuration management?

Ans: Configurations management handles the changes systematically to confirm the system design and built state. It also maintains the system integrity and accurate historical records of system state for audit purposes and management of the project.

13) How do puppet slaves and masters communicate?

Ans: First slave sends the request for the master certificate to sign in and then the master approves the request and sends it to the slave and slave certificate too. Now the slave will approve the request. After completing all the formalities, the date is exchanged very securely between two parties.

14) How does the DevOps puppet tool work?

Ans: Facts details of the operating system, the IP address of the virtual machine or not, it is sent to the puppet master by the puppet slave. Then the fact details are checked by the puppet master to decide how the slave machine will configure and wellAns: defined document to describe the state of every resource. The message is shown on the dashboard after completing the configuration.

15) Describe puppet manifests and puppet module?

Ans:

Puppet manifests – Are puppet code and use the. pp extension of filenames. For example, write a manifest in the puppet master to create a file and install apache to puppet slaves that are connected to the puppet master.
Puppet module – It is a unique collection of data and manifests like files, facts, templates with a special directory structure.

16) What are the main sources of the puppet catalog for configuration?

Ans:

Agent provided data, Puppet manifests, external data.

17) Is 2.7.6 puppet run on the window and server?

Ans:

Yes, it will run to ensure future compatibility. Puppets can work on servers in an organization because there are a lot of similarities in the operating system.

18) How can we manage the workstation with a puppet?

Ans:

BY using “puppet tool” for managing workstations, desktops, laptops.

19) What is Node?

Ans:

It is a block of puppet code included in matching nodes catalogs which allow assigning configurations to specific nodes.

20) What are facts, name the facts puppet can access?

Ans:

System information is facts which are preAns: set variables to use anywhere in manifest. Factor builtAns: in core facts, custom and external facts.

21) What is Puppet?

Ans: Puppet is a tool utilized for configuration management on both UNIX based and Microsoft windows working frameworks. Its principal objective is to make the administration of countless machines less complex, progressively solid, and with more automation. Puppet utilizes its own definitive language to depict the arrangement of a framework or system of frameworks. It is likewise generally used to automate system administration tasks.


22) What is store configs?

Ans: Storeconfigs is a puppetmaster option that stores the hub’s genuine design to a database. It does this by contrasting the aftereffect of the last aggregation against what is in the database, asset per asset, then parameter per parameter, etc.


23) How can you use store configs?

Ans: The quick utilization of store configs is exported assets. Exported assets are assets that are prefixed by @@. Those assets are checked extraordinarily so they can be gathered on a few different hubs. Some example use cases are:

Share/disseminate open keys (ssh or OpenSSL or different sorts)
Build rundown of hosts running a few administrations (for checking)
Build arrangement documents that require numerous hosts (for example/and so on/resolve.conf can be the link of records sent out by your DNS cache hosts

24) What do you mean by facter and explain some use cases for the same?

Ans: At some point, you have to compose shows on contingent articulation dependent on conditional expression based data which is accessible through Facter. Facter gives data like Kernel adaptation, Distribution discharge, IP Address, CPU information, and so forth. You can characterize your own custom realities. Facter can be utilized autonomously from Puppet to accumulate data about a framework. Regardless of whether it’s parsing the/proc/xen index on Linux or running prtdiag order on Solaris, the tool works superbly abstracting the particular working framework orders used to decide the collection of facts. At the point when utilized related to Puppet, realities assembled through the framework permits the manikin ace to settle on savvy choices during show gathering.

Inside your manikin show, you can reference any key worth sets given by facter by prefixing the hash key with “$”. If the default set of realities are not adequate, there are two different ways to stretch out Facter to give extra truth. One route is to utilize Ruby, the other path is by utilizing condition factors prefixed with FACTER_. S. This permits one to set for every node data and use it in our shows.


25) What are Manifests?

Ans: In Puppet, the files in which client configuration is specified are known as Manifests.


26) What is MCollective?

Ans: MCollective is a powerful orchestration framework. Run actions on thousands of servers simultaneously, using existing plugins or writing your own.


27) What are classes?

Ans: Classes are named squares of Puppet code that are put away in modules for some time in the future and are not applied until they are invoked by name. They can be added to a node’s list by either announcing them in your shows or allocating them from an ENC. Classes for the most part arrange huge or medium-sized lumps of usefulness, for example, the entirety of the bundles, config records, and administrations expected to run an application.


28) How can you test manifest files?

Ans: Clarify how you will initially run linguistic structure checks with manikin parser approval order. In the event that you are utilizing VIM, you can utilize modules like Syntastic to confirm code (or else) utilize a full-fledged IDE like Geppetto. Additionally use puppet build-up to confirm notwithstanding puppet parser. You can add RSpec/cucumber tests to your application. (Be Careful: RUBY aptitudes are required) and use Cucumber in independent mode to test your manifests.


29) Why should you use MCollective over plain vanilla Puppet?

Ans: The Marionette Collective, otherwise called MCollective, is a structure for building server coordination or equal occupation execution frameworks. Most clients automatically execute authoritative assignments on groups of servers. MCollective has some special qualities for working with huge quantities of servers:

Rather than depending on a static rundown of hosts to order, it utilizes metadata-based revelation and sifting. It can utilize a rich information source like PuppetDB or can perform constant disclosure over the system.

Rather than legitimately associating with each host (which can be asset serious and moderate), it utilizes distribute/buy-in middleware to impart in corresponding with numerous hosts on the double.

30) What data source types are supported in HIERA?

Ans: JSON and YAML

Inclined to build a profession as Puppet Developer? Then here is the blog post on, explore Puppet Training

31) What is the LDAP node classifier?

Ans: LDAP can be used to store information about nodes and servers. The LDAP Node Classifier is used to query LDAP for node information instead of an ENC.


32) Explain the use of etckeeper-commit-post and etckeeper-commit-pre-on Puppet Agent.

Ans: etckeeper-commit-post: In this configuration file, you can define command and scripts which executes after pushing configuration on Agent Etckeeper-commit-pre: In this configuration file you can define command and scripts which executes before pushing configuration on Agent


33) Explain Puppet Kick.

Ans: By default, Puppet Agent requests a Puppet Master after a periodic time which is known as “run interval”. Puppet Kick is a utility that allows you to trigger the Puppet Agent from Puppet Master.


34) Differentiate between class definition and class declaration.

Ans: Defining a class makes it accessible for later use. It doesn’t yet add any assets to the index; to do that, you should declare it or assign it from an ENC.


35) Explain ordering and relationship.

Ans: As a matter of course, Puppet applies assets in the request they’re proclaimed in their show. Be that as it may, if a gathering of assets should consistently be overseen in a particular request, you should unequivocally declare such relationships with relationship meta parameters, chaining arrows, and the required function. Puppet utilizes four meta parameters to set up connections, and you can set every one of them as a trait in any asset. The estimation of any relationship meta parameter should be an asset reference (or array of references) highlighting at least one objective asset.

before - Applies an asset before the objective asset

requires - Applies an asset after the objective asset

notifies - Applies an asset before the objective asset. The objective asset revives if the advising asset changes.

subscribe - Applies an asset after the objective asset. The subscribing resource refreshes if the objective asset changes. 

If the two assets need to occur altogether, you can either place a preceding characteristic in the earlier one or a required property in the resulting one; either approach makes a similar relationship. The equivalent is valid for notify and subscribe.


36) Explain the design patterns you have used in your Puppet code.

Ans: Here is a tip to answer this question: Be exceptionally clear on this as this tests your development knowledge rather than sysadmin aptitudes. In any event, you will be tested profoundly on job/profile designs – this is the best and most complex way to deal with looking after code. Notice Anchor patterns and clarify why you are utilizing it. You should just utilize this example before Puppet 3.4 or PE 3.2.

37) Explain r10k.

Ans: R10k gives a universally useful toolset to conveying Puppet conditions and modules. It executes the Puppetfile design and gives a local usage of Puppet dynamic situations. R10k has two essential jobs: introducing Puppet modules utilizing an independent Puppetfile, and overseeing Git and SVN based unique conditions


38) What common workflow is used for r10k?

Ans: A great part of the basic work process relies upon the standard git-flow to create highlight branches and rolling out all improvements in include branches, conveying the earth in test mode, and on the confirmation, converging to a branch before tidying up the highlighted branch. On the off chance that you are not utilizing the standard git-flow, receive likewise.


39) Can Puppet run on unique servers?

Ans: Puppet can run on servers that are interesting. Despite the fact that there may be exceptionally fewer odds of servers being special since inside an association there are a ton of likenesses that exist like the working framework that they are running on, etc.


40) Explain the architecture of Puppet.

Ans: Puppet is Open Source programming. It depends on the Client-server design. It is a Model-Driven framework. The customer is likewise called Agent. What’s more, the server is known as the Master. It has the accompanying building parts:

Configuration Language: Puppet gives a language that is utilized to design Resources. We need to indicate what Action must be applied to which Resource. The Action has three things for every Resource: type, title, and rundown of characteristics of an asset. Puppet code is written in Manifests documents.

Resource Abstraction: We can make Resource Abstraction in Puppet with the goal that we can design assets on various stages. The puppet operator utilizes a Factor for passing the data of a domain to the Puppet server. In Fact, we have data about IP, hostname, OS, and so on of the earth.

Transaction: In Puppet, Agent sends Factor to the Master server. Ace sends back the inventory to the Client. The specialist applies any arrangement changes to the framework. When all progressions are applied, the outcome is sent to the Server.

41) Define devops puppet?

Answer : Puppet can define infrastructure as code, manage multiple servers, and enforce system configuration. … Puppet is used by 42 percent of businesses that use DevOps methodologies, followed closely by Chef with 37 percent. Puppet is an open source software configuration management and deployment tool.

42) What is puppet and how does it work?

Answer: It works like this..Puppet agent is a daemon that runs on all the client servers(the servers where you require some configuration, or the servers which are going to be managed using puppet.) All the clients which are to be managed will have puppet agent installed on them, and are called nodes in puppet.

43) What is puppet?

Answer: puppet.com. In computing, Puppet is an open-core software configuration management tool. It runs on many Unix-like systems as well as on Microsoft Windows, and includes its own declarative language to describe system configuration. Puppet is produced by Puppet, founded by Luke Kanies in 2005.

44) What is puppet and Jenkins?

Answer: Jenkins is by far the most widely used tool for managing continuous integration builds and delivery pipelines. Puppet Enterprise provides many tools to automate the testing, promotion, and delivery of infrastructure changes with Jenkins, plus tools to deploy and manage Jenkins itself.

45) What is a DevOps role?

Answer: DevOps Engineer works with developers and the IT staff to oversee the code releases. They are either developers who get interested in deployment and network operations or sysadmins who have a passion for scripting and coding and move into the development side where they can improve the planning of test and deployment.

46) Which is better chef or puppet?

Answer: To use an analogy, using Puppet is like writing configuration files whereas using Chef is like programming the control of your nodes. If you or your team have more experience with system administration, you may prefer Puppet. On the other hand, if most of you are developers, Chef might be a better fit.

47) Is Ansible better than puppet?

Answer: In very, very, short, there are some differences between Ansible and Puppet. … However, Puppet is more of a configuration management tool, whereas Ansible is more of a provisioning, configuration and deployment tool.

48) Why puppet is used in DevOps?

Answer: As with other DevOps programs, Puppet automates changes, eliminating manual script-driven changes. … Instead, Puppet uses a declarative, model-based approach to IT automation. This enables Puppet to define infrastructure as code and enforce system configuration with programs.

49) What is Chef and Puppet?

Answer: Puppet is a powerful enterprise-grade configuration management tool. Both Chef and Puppet help development and operations teams manage applications and infrastructure. However they have important differences you should understand when evaluating which one is right for you.

50) What is puppet written in?

   Ruby
   C++
   Clojure




















Rajesh Kumar
Latest posts by Rajesh Kumar (see all)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x